vrijdag 16 oktober 2015

Verjaardag is geen feestje...

Siem is bijna jarig en dat voelt niet als een feestje... En dat gevoel dat knaagt aan mij. Hij was en is toch heel welkom? Ik zou hem toch niet kunnen missen? Wat genieten we van hem…  Maar toch heb ik het elk jaar rond deze periode moeilijk. Terwijl ik eigenlijk druk met de voorbereidingen voor het vieren van feest bezig zou moeten zijn komt er weinig tot niks uit mijn handen. Mijn gedachtes springen naar alle hoogte-, maar in deze dagen vooral ook naar alle dieptepunten van de afgelopen 7 jaar…

Net voor zijn eerste verjaardag kregen we te horen dat er “meer aan de hand was”. Er waren grote zorgen, maar hoe en wat… daar kon niks duidelijks over gezegd worden. Beduusd van wat we enkele weken tevoren te horen hadden gekregen vierden we zijn eerste verjaardag. Maar het feestgevoel, nee dat kwam niet.

Net voor zijn tweede verjaardag was Siem op het KDC gestart. We vierden zijn verjaardag op de groep met andere gehandicapte kindjes. Aan het enthousiasme van de leidsters lag het niet, maar op de terugweg rolden er tranen.

Net voor zijn derde verjaardag hadden we een afspraak bij de geneticus. Die was er ineens tamelijk zeker van dat Siem een syndroom had waarbij hij maar enkele jaren zou leven. Ons wereldje stortte (even) in en “Lang zal hij leven…” kregen we echt niet uit onze mond.

Net voor zijn vierde verjaardag kon Siem kruipen. Hij kroop de kamer rond en niets van waar hij bij kon was veilig (hij gooide in die tijd alles om of op de grond). Dus Siem moest in zijn stoel blijven zitten zodat de lekkere hapjes en drankjes veilig op tafel konden blijven staan. Was dit nou een feestje voor Siem?

Hoog tijd om het anders te gaan doen. Op Siem zijn verjaardag moet het voor Siem feest zijn! Jorrit is 6 weken eerder jarig en die verjaardag vieren we uitgebreid. Wie daar komt kan Siem ook een cadeautje toe stoppen. En op Siem zijn verjaardag? Dan gaan we met z’n vieren wat leuks doen. Iets wat voor Siem echt leuk is!

En zo geniet hij op zijn verjaardag van een dagje dierentuin, speeltuin of kinderboerderij. Zelf frietjes met mayonaise eten maakt de dag compleet. En wij? Wij zetten onze gedachtes en zorgen aan de kant en genieten met hem mee. En er is er maar 1 die ons kan leren hoe dat moet… Siem is ons grootste voorbeeld!
Siem op zijn vijfde verjaardag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten